Tuesday, August 13, 2019

Resepi : Sambal Daging Kicap

Assalamualaikum. Hai.

Masa Hari Raya Korban haritu Marina dapat daging korban. Mak mertua bagi. Mak mertua ada join korban pada tahun ni. Dari start sembelih sampai melapah kitaorang tengok. Mak mertua join dengan saudara mara. Buat pon kat rumah saudara mara.

Macam-macam menu dalam kepala ni nak masak apa. Antara cadangan menu : sup, kari, masak halia. Tapi Marina rasa semua tu menu biashe-biashe. Sudahnye masak menu turun-temurun. Resepi arwah mak Marina.

Setiap kali nak raya mesti masak menu ni. Mudah dan tak guna santan pon. Biasa menu raya mesti nak masak rendang kan?


Bahan-bahan:
1. Cili boh 4 sudu besar. Kalau nak guna cili kering guna 30 biji.

2. Cuka

3. Kicap manis kipas udang. Marina biasa guna kicap ni. Kalau kicap lain tak tau jadi ke tak.

4. Bawang merah besar 5-6 biji.

5. Garam dan gula.

6. Daging 1kg.

Cara-cara: 
1. Perap daging dengan cuka, kicap manis kipas udang dan gula. Sukatan agak-agak je. Cuka 5-6 sudu besar. Kicap 7-8 sudu besar. Gula 2 sudu besar. Kalau rasa tak cukup tambah lagi sukatan.

2. Sementara tunggu daging perap, masak sambal dia.

3. Blend dan tumis bawang merah sampai naik bau.

4. Bila bawang dah naik bau dan air dah kering sikit, masukkan cili boh.

5. Dah pecah minyak, masukkan daging yang dah diperap tadi. Tak perlu tambah air.

6. Kacau sampai sebati. Masukkan garam. Kalau tak cukup rasa tambah lagi kicap manis.

7. Keringkan air sikit. Dah siap.

Senangkan? Selamat memasak.

Bahan-bahan

Daging yang diperap

*daging tu kalau perap lagi lama lagi sedap.

-bymarinabashah-

19 comments:

  1. Senang je buat.. bahan pun mudah je. daging tu perap dengan apa?

    ReplyDelete
  2. Lah, senang je nak buat, bahan dah ada boleh buat ni. Mesti sedap terangkat.

    ReplyDelete
  3. Nampak sedap. Saya mmg suka musim raya aidiladha sbb dapat makan banyak daging. Haha terima kasih atas perkongsian ya.

    ReplyDelete
  4. Terima kasih share resipi, maklumlah raya ini dapat daging banyak boleh try buat. Semoga ia sedap lah kalau Naim masak haha

    ReplyDelete
  5. Wahh hari ni dapat belajar resepi baru daging masak kicap....boleh laa lepas ni cuba resepi ni...thanks sharing yaa..

    ReplyDelete
  6. Sedapnya.. Dah dpt idea nk masak apa daging yg byk2 ni.. Tq for d recipe

    ReplyDelete
  7. Alahhh sedapnyaaaa. Menyesal kita tolak daging korban hari tu. Huhu~

    Rasa nak beli daging try recipe ni sbb kita pun suka perap daging lelama and masak 'simple' gini tapi yang begini lah terbaikkkkkkk! Makan tak cukup dua round i boleh gerenti!

    ReplyDelete
  8. Kita suka makan daging kalau orang potong macam ni nampak petak-petak dan rasa macam sedap jer makan saiz sama jer hehehe nanti nak cuba resipi ni lah best ni mudah jer...

    ReplyDelete
  9. Lately ni ramai yg tunjuk masak daging ya..termasuklah sis..hehehe. semalam sis buat daging goreng kunyit. Nanti nak buat yg ni pulak lah

    ReplyDelete
  10. Huhu musim raya korban ni, menu tak lepas dengan daging hehe. Siang tadi suami bawak balik daging korban dari tempat kerja dia. Dah alang-alang kat dapur ada semua bahan, esok siang boleh try masak daging ni guna resepi ni. Sedapnyeee. Thanks sharing

    ReplyDelete
  11. Sambal Daging Kicap… one of my favourite local dishes… it looks easy to prepare with simple ingredients, will definitely try it one day

    ReplyDelete
  12. Sellau kalau sambal daging just gun asmabal cili kering tu..hehee..nak try la cara ni..tak pernha masak guna cuka..hehe..alamk kene cari bahan dulu la..ada bhana takde ni

    ReplyDelete
  13. Banyak daging korban dalam peti ais tu. Boleh cuba menu sambal daging kicap ni nanti hee thanks sharing!

    ReplyDelete
  14. senang bunyinye, tapi goreng daging ni ambik mase btoi. hahahha. sebab dia kena tunggu empuk jugak. btw, resepi mcm resepi mummy mek juga. mek boleh jamin ianya sedap.

    ReplyDelete
  15. yes dah ada satu respi untuk daging, Memang banyak bawa balk daging dari kampung. dah xtau nak masak apa dah.

    ReplyDelete
  16. Sedap tu sambal daging kicap, blhlah tray selalu msk Kari jer

    ReplyDelete